maanantai 8. heinäkuuta 2013

München, 6. päivä

Hofbräuhausin juhlasali 3. kerroksessa.

Eilen menin aikaisin nukkumaan, ja tänään sitten heräsin sekä lähdin myös liikkeelle hieman normaalia aiemmin. Päivä on ollut taas kuuma, puuh, sanoo polla ja kantapäät.

Yksi päivän ensimmäisistä kohteista oli Hofbräuhaus am Platz, jonka olutpihalla nautin tuplaespresson. Ravintolassa oli hyvin vähän asiakkaita, ja aika vähän turistejakin, vaikka paikka on Münchenin tunnetuin oluttupa, ja yksi kaupungin tunnetuimmista, ellei tunnetuin turistikohde.

Kiertelin kameran kanssa kauan kolmessa kerroksessa, ja sain yhdeltä tarjoilijattarelta vihjeen tuon kolmannen kerroksen museosta. Hän myös antoi minulle ruokalistan, koska siinä on tarinaa ravintolan historiasta. Todella ystävällistä, vaikka meitä turisteja riittänee siellä ihan riesaksi asti kiertelemässä kameroiden kanssa.

Horbräuhausissa oli NSDAP:ksi DAP:stä muuttaneen puolueen ensimmäinen joukkokokous. Kokouksesa julistettiin n. 2.000 hengelle 25-kohtainen puolueohjelma.

Baijerin maapäivien kokoontumissali 1924-28 Hofbräuhausissa.
Maximilianhöfe-kauppakeskus.
Adolf Hitlerin 2. asunto Münchenissä oli tässä talossa, vuokranantajana leskirouva Reichert.
Sankt Lukas -kirkko.

Müllersches Volksbad on vanha kylpylä. Jugendtyylinen rakennus valmistui 1901.

Muffathalle, joka on entinen vesivoimalaitos - ja osittain kait vieläkin. Olutpihalla nautin olusen, ja olipa harvinaisen nyrpeä kassatypykkä, ei edes vastannut tervehdykseen. Onneksi on valinnanvaraa, enpä mene tuonne toiste. Piste. Ja murinaa.

Münchenin päärautatieasema.

Gasteig-kulttuurikeskus, jossa on mm. filharmonikoiden konserttisali sekä lasten- ja aikuisten kirjastot. Paikalla oli aikoinaan Bürgerspitalin sairaala, ja vieressä 1970-luvulla purettu Bürgerbräukeller, jossa Georg Elser yritti murhata Hitlerin pommilla 8.11.1939. Hitler oli kuitenkin jo lähtenyt paikalta pommin räjähtässä.

Reissuni kallein ruoka, Bayerische Brotseitbrett'l, peräti 13,90 euroa, siis ilman olutta. Ruokapaikkana Hänsel und Gretel -ravintolan terassi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.