keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kohdesuunnittelua

Kuten joka matkallani, teen tarkan listan niistä kohteista, mitä haluan nähdä, tutustua ja valokuvata. Etsin tietoa etukäteen niin kirjoista, kartoista kun netistä. Kurjin matka olisi minulle sellainen, jossa saapuisin kohteeseen, ja vasta siellä alkaisin miettiä, että mitä siellä tekisin. Melkein yhtä kurja olisi sitten rantaloma...

Kuten ennenkin suuntaan tälläkin reissulla historian ja arkkitehtuurin kohteisiin. Münchenin historiassa esiintyvät voimakkaasti Adolf Hitler ja kansallissosialismi, ja niiden jälkiä on nähtävillä eri puolilla kaupunkia.

Tuleva rouva Hitler, Eva Braun, syntyi Münchenissä 1912. Siellä hän myös yritti kahdesti itsemurhaa, 1932 ja 1935, saadakseen enemmän huomiota ja yhteistä aikaa rakastajansa Adolf Hitlerin kanssa.

Hitler muutti Wienistä Müncheniin 1913, ja vaikkei ollut Saksan kansalainen, liittyi hän 1914 Saksan armeijaan. Sotilaskoulutuksen hän sai Münchenissä.

1919 perustettiin Münchenissä Saksan työväenpuolue, DAP, jonka jäseneksi Hitler liittyi samana vuonna. DAP muutti nimensä NSDAP:ksi, Kansallissosialistikseksi Saksan työväenpuolueeksi, 1920. Kansallissosialistit kutsuivatkin Müncheniä Liikkeen pääkaupungiksi; Nürnberg oli Puolueen pääkaupunki, ja Berlliini Valtakunnanpääkaupunki. Berliinistä piti tulla voitokkaan sodan jälkeen Germania, Maailmanpääkaupunki

1923 tapahtui Hitler-Ludendorff -kaappaus, eli ns. Oluttupavallankumos. Kaappaus epäonnistui, ja 1924 Hitler joutui oikeuteen Münchenissä, tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin 5 vuodeksi vankeuteen maanpetoksesta. Vankila ei ollut Münchenissä, vaan Landsbergissä, ja sieltä Hitler vapautui 8 kuukauden kuluttua armahduksen johdosta.

Kaappauksessa kuoli 16 kapinallista ja neljä poliisia. 1935 pystytettiin Kunniatemppelit, jonne Kansallissosialistien marttyyreinaan pitämien 16 miestä haudattiin uudelleen. 1945 Eisenhower käski Baijerin hallinnon tuhoamaan temppelit, ja ne räjäytettiinkin 1947.

Ensimmäinen varsinainen keskitysleiri rakennettiin Münchenin vieressä olevaan Dachaun pikkukaupunkiin. Aikasemmin SA:lla oli ollut niin sanottuja villejä leirejä, jotka eivät olleet virallisia, ja ne sijaitsivat usein entisissä tehtaissa tai vastaavissa. Dachaun leiri rakennettiin vartavasten keskitysleiriksi, ja se oli virallinen, SS:n alainen leiri.

1938 allekirjoitettiin Münchenin sopimus Saksan, Italian, Iso-Britannian ja Ranskan välille. Sopimuksessa Tsekkoslovakian osa, jossa asui pääasiassa saksankielisiä - Sudeettialueet - luovutettiin Saksalle. Saksa ja Iso-Britannia allekirjoittivat myös lisäsopimuksen, jota Iso-Britannian edustaja Neville Chamberlain piti kädessään saavuttuaan kotimaahansa ja pitäessään rauha elinaikanamme -puheensa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.