maanantai 23. heinäkuuta 2012

Wien, 3. päivä

Eilen illalla kävin Prater-huvipuistossa kuvaamassa Riesenrad-maailmanpyörän, sillä olihan se yhdessä suosikki-Bond-leffassani.

Alunperin Riesenrad on vuodelta 1897, mutta se paloi 1944. Uudelleenrakennus alkoi jo 1945, ja pyörä pyöri jälleen jo 1947. Sen kokonaiskorkeus on 64,75 metriä, pyörän halkaisija 60,96 metriä (erikoiselta kuulostava luku on tasan 200 jalkaa), ja se pyörii huimat 2,7 km/h. Katsellessani se tuntui kyllä olevan suurimman osan aikaa paikoillaan...

Kuvasin Praterissa ollessani myös muita, hieman vauhdikkaampia laitteita, joista tässä yksi.

Tänään kävin kuvaamassa kaksi Wienin tunnetuinta palatsia puistoineen. Ensin oli vuorossa niistä pienempi, Belveder, jossa on kaksi palatsia, ylempi ja alempi. Kuvassa niistä nuorempi, alempi Belveder, joka on valmistunut 1816.

Toinen palatsi oli Schönbrunnin linna, joka on isompi niin palatsina - vaikka itse palatsi on vain yksi rakennelma - kuin puistoltaan. Puistossahan on jopa eläintarha, jossa en kylläkään käynyt. Vangitut eläimet eivät innosta katselemaan.

Südbahnhofin länsipuolella oli isot rakennustyömaat käynnissä, ja nostureitakin näkyi muutama. Aseman seutu oli melko sekaisin, ja oli hyvin epäselvää, mistä lähtevät junat, mistä metrot, mistä linja-autot ja mistä ratikat, sillä opasteita ei ollut.

Spittelaussa on jätteidenkäsittely- ja lämpövoimalaitos, jonka ulkoasun uusi 1987 tapahtuneen tulipalon jälkeeni yksi suosikkiarkkitehdeistäni, Friedensreich Hundertwasser. Alunperin laitos valmistui 1977.

Spittelaun aseman ja kadun toisen puolen talot yhdistää Skywalk-kävelysilta.

Heilingenin kaupunginosassa on talo nimeltään Karl-Marx-Hof. Se on 1920- ja 30-luvun taitteen hanke parantaa työläisten asumisen tasoa.

Karl-Marx-Hof on kilometrin pituinen, sen matkalla on 4 raitiovaunupysäkkiä, ja asuntoja siinä on yli 1380. Kuvasin tunnetuimman pätkän siitä 12.-Februar-Platzin kohdalta.

Wienissä on neljä entistä kaasusäiliötä muutettu taloiksi, joissa on asuntoja, kauppoja, ravintoloita jne. B-kaasusäiliöön on lisätty tornimainen kilpiosa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.