torstai 19. heinäkuuta 2012

Bratislava, 3. päivä

Huoneessa oli yöllä niin kuuma, että pätkittäisesti nukutun yön päätteeksi nousin puolta tuntia normaalia aiemmin. Aamiaisella oli paljon enemmän väkeä kuin eilen, mikä johtui hotelliin majoittuneista kansainvälisen hevoskilpailun osanottajista.

Päivittäisen jalkalihasjumpan aiheena oli tänään kiipeäminen Slavin-muistomerkille, joka on hotellihuoneestanikin näkyvän kukkulan päällä. Muistomerkki on sekä 6845 Puna-armeijan sotilaan hautausmaa, että sotamuistomerkki Puna-armeijan suorittamalle Bratislavan "vapauttamiselle" (joka tapahtui muistaakseni 30.4.1945). Muistomerkki on valmistunut 1960.

39 metriä korkean obeliskin huipulla on 11 metrinen patsas lippua nostavasta sotilaasta, joka seisoo hakaristin päällä. Lipputangon huipulla on kultainen tähti.

Vielä yksityiskohta muistomerkin juurella olevasta ovesta.

Kiipeilyn jälkeen energiatankkauksena espressoa sisältä kauniin Twenties-kahvilan terassilla.

Sitten jaksoikin taas kiivetä, nyt vuorostaan Mikaelin tornin näköalatasanteelle. Torni on 51 metriä korkea, ja alunperin 1300-luvulta. Tornissa on ase- ja linnoitusmuseo, jonka kokoelmaan tutustumsen jätin väliin.

Vanhassa kaupungissa juuri Mikaelin tornin lähistöllä on paljon mukavan näköisiä terasseja, varsinkin jos jaksaa kurkata sisäpihoihin ja pienille sivukujille.

Tonavan pohjoispuolelle Vanhan sillan ja Apollo-sillan välillä oli uusia taloja, joiden alakerrat olivat ravintoloita, ja niiden edessä terasseja. Terassien jälkeen oli iso viheralue ennen joen törmää.

Matkallani kuvaamaan Sinistä kirkkoa menin Yleisen syyttäjän viraston ohi. Sen pääoven edessä oli menossa minimielenilmaus korruptiota vastaan; pari mielenosoittajaa istuskeli kadulla ja muutama banderolli oli teipattuina kaiteisiin.

Sininen kirkko, viralliselta nimeltään Pyhän Elisabetin kirkko, on kauniin - yllätys, yllätys - sininen. Kirkko on vuodelta 1913, torni on 37 metriä korkea, ja sisälle ei päässyt.

Jälleen piti päästä maanpintaa korkeammalle, ja meninkin Uuden sillan UFO-ravintolan näköalatasanteelle. Sinne onneksi pääsi hissillä...

Uusi silta ja sen UFO-ravintola valmistuivat 1972. Sillan alta purettiin 226 vanhaa rakennusta, 2/3 vanhasta kaupungista ja koko juutalaiskortteli.

Lentävän lautasen reunalla, ravintolan ikkunoiden ulkopuolella, istuu kaksi vihreää miestä. Ravintolan yläpuolella on näköalatasanne n. 85 metriä sillan pintaa korkeammalla.

Ravintolan miestenvessan sisustuksessa oli käytetty mielikuvitusta.

Tänään on aurinko porottanut, ja varjossa ollut 32 astetta lämmintä, mikä on aivan liikaa minulle. Hiki virtaa ja nahka punoittaa. Onneksi on ollut hattu päässä, sillä muuten auringonpistos olisi ollut varma kohtaloni. No, juuri tätä kirjoittaessani noin 19 aikaan alkoi ukkonen jylistä ja vettä sataa... Ulkolämpötilakin romahti 18 asteeseen. Pahus - ajatuksenani oli kohta ottaa kirja mukaan, ja mennä mukavalle terassille oluselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.