sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Praha 2014, 6. päivä

Yksi viimeisiä jäljellä olevia kommunistisen ajan muistomerkkejä, Sbrateni-patsas.

Aamulla kävin Ziskovin kukkulan kansallismonumentilla. Melkoinen kapuaminen sen luokse oli, mutta melko pian huomasin, että kuntourheilijoille mäki on suosittu harjoituspaikka; juoksijoita vilisi joka puolelta monumettia ohitse.

Monumentti on tehty 1932 tsekkiläisen itsenäisyystaistelun kunniaksi. Jan Zizkan 9 metristä ratsastajapatsasta vuodelta 1950 sanotaan maailman isoimmaksi ratsastajapatsaaksi.

Olen monumentin luona käynyt 1998 ja 2001, mutta nyt kävin ensi kertaa sen sisällä. Sieltä löytyy mm. Tsekkoslovakian ensimmäisen kommunistijohtajan Klement Gottwaldin hauta. Gottwaldin ruumis balsamoitiin hänen kuoltuaan 1953, mutta ammattitaito siihen hommaan oli puutteellista, ja ruumiin säilymisessä oli ongelmia.

Yllä kuva konehuoneesta, joka sääti mausoleumin ilmastoa. Aikojen muuttuessa Gottwaldin ruumis dumpattiin 1962 pois mausoleumista, ja ruumis tuhkattiin.

Päivän paras anti ja yllätys oli mausoleumin huipulla oleva näköalatasanne, josta oman kokemukseni persuteella on parhaat näkymät Prahaan.

Kävin kuvaamassa Prahan tv-tornin, mutta Kansallismonumentin näköalojen jälkeen ei huvittanut maksaa lippua näköalatasanteelle. Olen tv-tornissa käynyt 1998 ja 2001.

Tornin rungossa on taideteos, jossa kasvottomat jättiläisvauvat kiipeävät ylös- ja alaspäin.

Herramme Pyhän Sydämen kirkossa on mahtava viisarikello 42 metriä korkeassa tornissa.

Sateen alkaessa tihuttaa menin Vysehradin entiselle linnoituskukkulalle. Pyhän Martin rotundan edessä kuvattiin hääparia.

Pääsin ensimmäistä kertaa käymään Vysehradin Pietarin ja Paavalin kirkossa. Aikaisemmilla kerroilla 1998 ja 2001 se ovet olivat olleet lukossa.

Matkan varrelta löytyi uuttakin arkkitehtuuria, Atrium-kauppakeskus.

Pyhän Kyrilloksen ja Pyhän Mathodiuksen kirkon seinässä on luodinjälkiä sekä muistomerkki Böömin ja Määrin valtakunnanprotektorin sijaisen Reinhard Heydrichin murhanneille tsekkoslovakialaisille vastarintamiehille. He piiloituvat kirkon kryptaan, ja tekivät itsemurhan saksalaisjoukkojen piirittäessä heitä.

Vesisateessa kuvasin vielä Tanssivan talon, eli Fred ja Ginger -talon.; Ginger on lasiosa. Sitten annoin periksi, ja pakenin hotellilleni sateensuojaan.

Praha on kaikin puolin mukava paikka, mutta siinä on yksi erittäin huono puoli - mukulakivet. Armeijassa nokkiinsa ottanutta polveani alkaa hyvin nopeasti särkeä epätasaisilla kivillä kävellessä. Upouusien Merrellin sandaalien superpohjat ovat muuten hyvät ja mukavat, mutta märillä nupukivillä pito on onneton, ja liukastumisen vaara suuri.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.