perjantai 27. kesäkuuta 2014

Praha 2014, 4. päivä

Aamulla taapersin aution Kaarlensillan yli kohti metroasemaa, ja otin sieltä kuvan kohti Mala Stranaan, missä hotellini on.

Yhden metrolinjanvaihdon jälkeen pääsin pitkänmatkan bussiin kohti Tereziniä, jossa aikoinaan sijaitsi Theresienstadtin getto ja siirtoleiri. Alkumatka meni tuttua reittiä, sillä olen ajanut sitä toiseen suuntaan tullessani Dresdenistä Prahaan 2001.

Tereziniin perustettiin getto, jonne tuotiin juutalaisia eri puolilta Kolmannen valtakunnan hallussa olevia alueita. Gettoa laajennettiin niin, että kaupungin asukkaat ajettiin pois, ja koko kaupunki oli gettoa. Yllä kuva Theresienstadtin SS-komendatuurin talosta.

Pienessä rakennuksessa oikealla lukee 1941.

Suihkulähde gettomuseon takapihan puistossa.

Jäljelle jäänyt osa rautatietä, josta geton asukkaita vietiin tuhoamisleireille Puolaan.

Geton krematoriota.

Itse Terezinin kaupungin keskusta on vanhan linnoituksen, Ison linnoituksen, ympäröimä. Noin kilometrin päässä keskustasta on Pieni linnoitus, jonka Gestapo otti käyttöönsä vankilana. Yllä tuttu teksti, lopullisen ratkaisun slogan...

Vankilassa on tietenkin vankisellejä. Sodan jälkeen niihin päätyivät vuorostaan saksalaiset.

Teloittaa on voinut mm. ampumalla...

... tai hirttämällä.

Veistos "Väkivalta" Pienessä linnoituksessa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.