lauantai 1. elokuuta 2015

Berliini 2015, 5. päivä

 

Päivä alkoi Kolmannen valtakunnan virastotalolla vuodelta 1939. Tai yritin kyllä ensin käydä kuvaamassa pientä ilmasuojabunkkeria, mutta se ulkoilmaelokuvateatterin alueella lukittujen porttien takana, ja matalampi kuin ympäröivät rakennukset, joten se oli hukkareissu.

Märkisches Museumilla oli muutama Berliinin muurin osa, yllä yksi niistä. Ohitin sen matkalla katsomaan Berliinin virallista kaupunkikarhua, Schnutea.

Schnute asuu karhulinnassaan, Bärenzwingerissä. Nyt tuntui lähinnä nukkuvan, sillä karhuneitoa ei näkynyt. Yritin loppuiltapäivästä uudelleen, mutta eipä nallea näkynyt.

Berliini on vesien ympäröimä. Jokea ja kanaaleja pitkin pystyy tekemään ympyräkierroksen, joka kestää n. 4 tuntia. Yllä yksi Spree-joen suluista.

Välillä värikkäämpäähistoriaa. Yllä olevassa 1929 valmistuneessa rakennuksessa on alkujaan ollut juutalaisomisteinen Jonass-tavaratalo, ja vuosina 1942-45 se oli Hitler Jugendin päämaja, 1946-59 DDR:n valtapuolueen SED:n keskuskomitean käytössä ja 1959-89 Marxismis-leninismis -instituuttina.

Yritin käydä katsomassa talojen keskellä olevaa Rykerstrassen synagogaa, mutta se oli suljettu - ja minua puhtellut henkilö sanoi, että on aina suljettu, siis ei-juutalaisilta...

Entisessä Schultheißin panimo on nykyisin Kulttuuripanimo, jossa oluen sijaan tehdään kulttuuria eri muodoissaan.

Huomasin iloiseksi yllätyksekseni mielenkiintoisen - ja ilmaisen - näyttelyn Alltag in der DDR. Vihreä Trabant-matkailuauto oli melkoisen sympaattinen näky.

DDR:stä takaisin Kolmanteen valtakuntaan 1939 valmistuneen asuintalon Wohnanlage Grüne Stadtin kera.

Matkalla huomasin Ernst Thälmannin sosialistisrealisten muistomerkin. Kävellessä kokee tällaisia ihana yllätyksiä - kohteita, jotka kiinnostavat, ja joita ei tiennyt olevan olemassa!

Saksan kommunistisen puolueen puheenjohtajana 1915-1932 toimineella Ernstillä on käsi hieman ujosti taisteluun kehoittavassa nyrkissä. Epäiliköhän ajamaansa asiaa? Vai onko syynä varovaisuuteen se, että Gestapo pidätti hänet 1933, ja hän pysyi vangittuna aina kuolemaansa asti. Thälmann teloitettiin Buchenwaldin keskitysleirillä 1944.

Poikkesin taas yhdessä kirkossa. Zionskirche, jossa 1980-luvulla toimi salainen kirjasto ja paino, oli sisältä melko murheellisessa kunnossa.

Dixiet helpottavat matkalaisen rakon paineiden vähennyksessä.

Berliinin muurin muistopaikalla on rekonstroituna pätkä muuria. Muurihan ei ollut vain yksi aita, vaan kahden betoniaitarakennelman välissä oli ns. kuoleman vyöhyke, jossa yllä näkymä muurin raosta kuvattuna.

Päivän päätteksi ja kevennyksenä aasialaisen kuva toisesta ravintolan sisäänkäynnin vieressä olevasta leijonapatsaasta. Joku ystävällinen ohikulkija oli antanut leijonalle tikkarin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.