Tänään liikuin Münchenin ulkopuolella, ensin Dachaussa ja sitten Baldhamissa. Kuten yllä olevasta kyynisestä porttitekstistä arvannee, oli ensimmäinen kohteeni Dachaun keskitysleirin muistopaika.
Dachau oli ensimmäinen virallinen, eli SS:n alaisuudessa oleva keskitysleiri, ja se myös rakennettiin keskitysleiriksi, eikä otettu käyttöön jotain olemassa olevia tiloja. Leiri avattiin poliittisille vangeille 22.3.1933, ja 1937 alkoi uuden, isomman leirin pystytys. Siinä oli tilaa 6.000 vangille, vaikka myöhempinä vuosina vankimäärä olikin moninkertainen.
Entisöity vankiparakki, makuusali. |
Kaasukammio katon "suihkuaukkoineen". |
Uuden krematorion polttouunit. |
Kävin myös toisessa muistopaikassa Dachaun kaupungissa, Ampumapaikan muistopaikassa. Se oli 1937 valmistunut SS:n ampumarata, jossa oli 5 pitkää ammuntapaikka sekä kuvassa näkyvä 2-ratainen pistooliammuntapaikka. Vasemmanpuoleisessa murhattiin ampumalla n. 4.000 neuvostoliittolaista sotavankia 1941-45.
Ampumapaikan muistopaikka oli kaupungin laidalla, ja sieltä bussilla kaupunkiinpäin lähtiessäni olin bussin ainoa matkustaja. Kuva on hieman tärähtänyt, kun 70 tuntikilometrin nopeusalueella tuli mutka samaan aikaan kun otin kuvan, ja kurottaessani tasapaino sitten hieman horjui.
J.-F.-Kennedy-Platzilla Dachaussa on kuolonmarssien urhrien muistomerkki.
Kiipesin muistopaikkoihin tutustumisen jälkeen Dachaun linnalle, jonka kahvilan terassilla nautin olusen. Tuli tarpeeseen, päivä oli lämmin, ja olin kävellyt jo lähemmäs 10 kilometriä. Olisin syönytkin jotain, mutta ruoan saamiseen olisi mennyt ainakin puoli tuntia, joten tyydyin pelkkään juomaan.
Linnakukkulalta laskeuduttuani kuvasin kauniin tullitalon vuodelta 1820.
Dachaun päärautatieasemalla jätin yhden junavuoron väliin, ja söin viereisessä ruokakioskissa, Imbissin tapausessa, Döner-kebabin. Berliinin muistoja taas, onhan se kyseisen paikkakunnan toinen, epävirallinen, kansallisruoka.
Matkasin Dachausta Münchenin toisella puolella sijaitsevaan Baldhamiin kuvaamaan Josef Thorakin ateljeen, joka on Albert Speerin suunnittelema, ja valmistui vuonna 1941. Valitettavasti julkisivun puoli oli kadulta näkymättömissä tiheän puuston takana, ja sinne menevä pihatiekin kaarsi tuon metsikön sisään. Kuvan sain vain talon takaa lasten leikkipuiston aidan yli ottamalla.
Thorak teki jättiveistoksia kansallissosialistisen arkkitehtuurin tarpeisiin. Jättikokoisia hevosveistoksia varten oli mallina toimiville hevosille ateljeen oma talli.
Ateljeen laajennusosassa neuvoteltiin saksalaisen armeijaryhmä G:n antautuminen 1945.
Baldhamissa kuvasin myös kaksi kirkkoa, tässä toinen, Pfarrei Maria Königin.
Loppuun vielä yksi kuva Münchenistä, vanha raatihuone. Siellä Joseph Goebbels piti 9.11.1938 juutalaisvastaisen vihapuheen, joka aloitti Valtakunnankristalliyön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja vain omalla nimellä kirjoitetut asialliset ja positiiviset kommentit julkaistaan.